Waswa, Lydiah M.Lydiah M.Waswa2023-06-122016-07-252023-06-122016978-3-8359-6461-7http://nbn-resolving.de/urn:nbn:de:hebis:26-opus-121946https://jlupub.ub.uni-giessen.de/handle/jlupub/17302http://dx.doi.org/10.22029/jlupub-16680The current thesis had two major objectives. The first one was to assess dietary patterns, food and nutrient intakes of women and children aged 6-23 months during two seasons in Western Kenya. The second objective was to develop and evaluate the effect of a nutrition education intervention focusing on increased utilization of local agrobiodiversity and enhanced nutrition knowledge among caregivers on the diversity of complementary diets of children aged 6-23 months. Repeated cross-sectional surveys were conducted at three time points: the baseline survey in July/ August 2012 (harvest season), a second survey in November 2012 to capture a different season (post-harvest season), and an endline survey in July/ August 2013, after the completion of the five month nutrition education intervention. The intervention study applied the cluster-randomized control trial design and included one intervention and one control group.Die vorliegende Arbeit beinhaltet zwei Zielsetzungen: zum Einen die Erfassung der Ernährungsmuster, Lebensmittel- und Nährstoffaufnahmen von Frauen und Kindern im Alter von 6-23 Monaten unter Berücksichtigung saisonaler Unterschiede in Westkenia. Die zweite Zielsetzung war die Erstellung und Evaluierung einer Ernährungsbildungsintervention (EBI), die die Diversität von Beikosternährung von Kindern zwischen 6 und 23 Monaten zum Inhalt hatte. Diese Intervention fokussierte den vermehrten Gebrauch lokaler Agrobiodiversität und gesteigertem Ernährungswissen unter Müttern. In drei verschiedenen Zeiträumen wurden Querschnittsstudien durchgeführt: die Baselineerhebung im Juli/August 2012 (Erntesaison), die zweite Erhebung im November 2012, um eine andere Saison abzubilden (Nacherntesaison), und die Abschlusserhebung im Juli/August 2013. Die fünfmonatige EBI fand zwischen der zweiten und der Abschlusserhebung statt. Die Interventionsstudie verwendete ein Cluster-randomisiertes Kontrollstudien-Design und umfasste eine Interventions- und eine Kontrollgruppe.enIn Copyrightddc:630Improving dietary diversity and nutritional health of women and children under two years through increased utilization of local agrobiodiversity and enhanced nutrition knowledge in Kenya