• Leitlinien
    • FAQ JLUdocs
    • FAQ JLUdata
    • Publizieren in JLUdocs
    • Publizieren in JLUdata
    • Veröffentlichungsvertrag
    • English
    • Deutsch
Dokumentanzeige 
  •   JLUpub Startseite
  • JLUdocs
  • Publikationen im Open Access gefördert durch die UB
  • Dokumentanzeige
  •   JLUpub Startseite
  • JLUdocs
  • Publikationen im Open Access gefördert durch die UB
  • Dokumentanzeige
  • Info
    • Leitlinien
    • FAQ JLUdocs
    • FAQ JLUdata
    • Publizieren in JLUdocs
    • Publizieren in JLUdata
    • Veröffentlichungsvertrag
  • Deutsch 
    • English
    • Deutsch
  • Einloggen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Mass Spectrometry-Based Proteomic Profiling of a Silvaner White Wine

Thumbnail
Dateien zu dieser Ressource
10.3390_biom13040650.pdf (1.936Mb)
Datum
2023
Autor
Albuquerque, Wendell
Ghezellou, Parviz
Seidel, Leif
Burkert, Johannes
Will, Frank
Schweiggert, Ralf
Spengler, Bernhard
Zorn, Holger
Gand, Martin
Metadaten
Zur Langanzeige
BibTeX Export
Zitierlink
http://dx.doi.org/10.22029/jlupub-15572
Zusammenfassung

The comprehensive identification of the proteome content from a white wine (cv. Silvaner) is described here for the first time. The wine protein composition isolated from a representative wine sample (250 L) was identified via mass spectrometry (MS)-based proteomics following in-solution and in-gel digestion methods after being submitted to size ... exclusion chromatographic (SEC) fractionation to gain a comprehensive insight into proteins that survive the vinification processes. In total, we identified 154 characterized (with described functional information) or so far uncharacterized proteins, mainly from Vitis vinifera L. and Saccharomyces cerevisiae. With the complementarity of the two-step purification, the digestion techniques and the high-resolution (HR)-MS analyses provided a highscore identification of proteins from low to high abundance. These proteins can be valuable for future authentication of wines by tracing proteins derived from a specific cultivar or winemaking process. The proteomics approach presented herein may also be generally helpful to understand which proteins are important for the organoleptic properties and stability of wines.

Erstpublikation in

Biomolecules 13 (2023), 1-18, 650

URI der Erstpublikation
https://doi.org/10.3390/biom13040650
Sammlungen
  • Publikationen im Open Access gefördert durch die UB
Namensnennung 4.0 International
Namensnennung 4.0 International

Kontakt | Impressum | Datenschutzerklärung | OAI-PMH
 

 

Stöbern

Gesamter BestandBereiche & SammlungenOrganisationseinheitDDC-KlassifikationPublikationstypAutorErscheinungsjahrDiese SammlungOrganisationseinheitDDC-KlassifikationPublikationstypAutorErscheinungsjahr

Mein Benutzerkonto

EinloggenRegistrieren

Statistik

Benutzungsstatistik

Kontakt | Impressum | Datenschutzerklärung | OAI-PMH